به گزارش خبرنگار مهر، عباس حاج رسولیها شامگاه دوشنبه در نشست خبری خود با اصحاب رسانه افزود: احداث خطوط مترو در اصفهان هیچگونه خطر و تهدیدی برای بافت تاریخی اصفهان ندارد و مباحث مطرح شده در این زمینه شایعهای بیش نیست.
وی در ادامه سخنان خود اظهار داشت: ما مجوز شواری عالی ترافیک را در این خصوص داریم و عضویت و یا عدم عضویت میراث فرهنگی در این شورا مهم نیست زیرا وزیر کشور آن را تائید و نظر او برای ما شرط است.
حاج رسولیها در پاسخ به این سوال که اگر میراث فرهنگی در آن جلسه تصمیم گیری نباشد آیا شما نظر این سازمان را برای عبور مترو لحاظ خواهید کرد و یا خیر گفت: در این خصوص مرجع میراث فرهنگی نیست و ما مجوز شورای عالی ترافیک را داریم.
به گزارش مهر، با وجودی که رئیس شورای شهر در بخشی از سخنان خود وعده داده بود تا مستندات یونسکو را به خبرنگاران ارائه دهد اما بعد از سوال مجدد خبرنگاران اظهار داشت: من مستنداتی از یونسکو ندارم و مدارک شورای عالی ترافیک را برای شما میفرستم.
اعضای شواری شهر اصفهان احتمالا به 25 نفر میرسد
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه امسال به عنوان آخرین سال فعالیت دوره سوم شورای شهر در اصفهان است، تصریح کرد: همچنین در سال آتی تعداد اعضای شورای شهر به 21 نفر افزایش مییابند و با الحاق خوراسگان به اصفهان نیز 25 نفر بر کرسی تصدیگری شورای اسلامی شهر اصفهان مینشینند.
وی به راهاندازی مجتمع مطبوعاتی برای حمایت از خبرنگاران اصفهانی در منطقه 10 اصفهان اشاره کرد و افزود: در حال حاضر مراحل سفتکاری این مجتمع به پایان رسیده و امیدوار هستیم که این مجتمع تا پایان سال جاری مورد بهرهبرداری قرار بگیرد.
حاج رسولیها با اشاره به اینکه پروژههای شهری درقالب مباحث کارشناسی در سطح شهر اجرا میشود، تاکید کرد: همچنین این پروژهها براساس برنامههای درازمدت، میان مدت و کوتاه مدت در اصفهان راهاندازی میشود و تمام این پروژهها مبتنی بر سوابق کارشناسی است.
وی با تاکید بر اینکه تاکنون هیچ پروژهای در اصفهان بدون استفاده از نظرات کارشناسان اجرا نشده، اضافه کرد: متروی اصفهان از 10 سال سابقه کار کارشناسی برخوردار است و پروژه احیای میدان امام علی (ع) پس از انجام مطالعات و بررسیهای لازم مورد تصویب کمیسیون ماده پنج اداره کل راه و شهرسازی استان و میراث فرهنگی قرار گرفته است.
مترو و آب مهمترین دغدغه مردم اصفهان است
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اینکه مباحث و فعالیتهای صورت گرفته در سطح شهر باید به صورت صحیح به مردم منتقل شود، گفت: در سال جاری هنوز بودجههای متروی اصفهان محقق نشده است و در حال حاضر مترو و آب از مهمترین دغدغههای اصفهانیها به شمار میرود.
وی با بیان اینکه درصدد راهاندازی بخش شمالی مترو از ایستگاه قدس به سمت باهنر تا پایان سال جاری هستیم، اظهار داشت: مدیران و مسئولان شهر اصفهان با توجه به تحریمها برای پافشاری برای متروی اصفهان مصمم نیستند.
حاج رسولیها متروی اصفهان را از جمله پروژههای مهر ماندگار دانست و ادامه داد: بودجههای مترو اصفهان باید همانند دیگر کلانشهرها در نظر گرفته شود و تاکنون بودجههای بیشتری از سوی شهرداری اصفهان برای احداث ایستگاههای متروی اصفهان و آزادسازیهای صورت گرفته در مسیر مترو نسبت به دولت اختصاص داده شده است.
خط شرقی – غربی را وزیر کشور تائید کرد
وی با تاکید بر اینکه احداث خط شرقی، غربی متروی اصفهان زیر نظر وزیر کشور است، تصریح کرد: مجموعه شورای شهر اصفهان به عنوان مرجع تصمیمگیری در این زمینه نیست و تمام مطالعات و اقدامات کارشناسی در این زمینه توسط مسئولان بالادستی صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه اجرای پروژه احیای میدان امام علی (ع) بدون پشتوانه مدیریت شهری امکانپذیر نبوده است، ادامه داد: انجام پروژه احیای میدان امام علی (ع) در شرایط رکود اقتصادی یکی از مهمترین و موفقترین فعالیتهای صورت گرفته در اصفهان بوده است.
نیازمند شیخ بهایی در اصفهان هستیم
حاج رسولیها به نگرانیهای خود از وجود شرایط خشکسالی حاکم بر رودخانه زایندهرود اشاره کرد و بیان داشت: به دنبال استفاده از راهکارهای ویژه برای زنده شدن دوباره زایندهرود هستیم و احیای مجدد این رودخانه به یافتن یک شیخ بهایی دیگر نیازمند است.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر قرارداد پروژه فلات مرکزی برای افزایش ۷۵۰ میلیون متر مکعب به حوضه زایندهرود منعقد شده، اضافه کرد: اجرای این طرح به پنج سال زمان نیاز دارد و مسئولان باید طی این مدت برای وجود شور و نشاط در رودخانه از جایگزینی استفاده کنند و برای احیای زایندهرود باید تدابیر لازم اندیشیده شود.
رئیس شورای اسلامی شهر برطرف نشدن بحران آب را در اصفهان یکی از مهمترین مشکلات موجود در این کلانشهر دانست و گفت: با توجه به وضعیت موجود شهروندان باید در زمینه مصارف آب صرفهجویی کنند و با استفاده زیاد از آب به بحران کمبود منابع آبی در اصفهان دامن نزنند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بار احداث مرکز همایشهای اصفهان به دوش شهرداری افتاده، اظهار داشت: اما برای احداث و راهاندازی سالن اجلاس سران اصفهان باید بودجههای موردنیاز از ردیفهای دولتی اختصاص داده شود .
حاج رسولیها با بیان اینکه مرکز همایشهای بینالمللی به عنوان یک اثر ماندگار برای اصفهان و یک ضرورت برای توسعه مباحث اقتصادی شهری محسوب میشود، ادامه داد: احداث و راهاندازی این مرکز به میزان بسیاری ضروی بوده که در حال حاضر این پروژه با بودجه شهرداری در حال اجراست.
وی به بهرهبرداری از این پروژه در سال آتی اشاره کرد و بیان داشت: نبود این مرکز به عنوان یک خلاء و کمبود برای اصفهان است و در حال حاضر اصفهان برای برگزاری جلسات خود از سالنی به اندازه یک هزار نفر نیز برخوردار نیست و این موضوع فقیر بودن اصفهان را در این زمینه نشان میدهد.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان همچنین از مکان فعلی نمایشگاه بینالمللی اصفهان انتقاد کرد و افزود: در حال حاضر مکان فعلی نمایشگاه در شأن اصفهان نیست و در کمیسیون ماده ۱۰۰ حکم تخریب ساختمان نمایشگاه صادر شده است.
شهرداری 24 ساعته نمایشگاه بین المللی اصفهان را تخریب میکند
وی با اشاره به اینکه شهرداری از آمادگی و توانایی لازم برای تخریب این نمایشگاه طی 24 ساعت برخوردار است، تاکید کرد: در حال حاضر مکانی برای جایگزینی نمایشگاه در اصفهان وجود ندارد و این موضوع سبب شده که تخریب مکان فعلی نمایشگاه در اصفهان صورت نگیرد.
حاج رسولیها به انتخاب مکان جدید برای احداث نمایشگاه اشاره کرد و گفت: اما با وجود این موضوع مسئولان نمایشگاه حاضر به پرداخت عوارض ساخت برای احداث نمایشگاه جدید نیستند و صدور مجوز ساخت نمایشگاه را به صورت رایگان از شهرداری مطالبه میکنند.
اصفهان توانی برای توسعه صنایع ندارد
وی همچنین توسعه شهرک صنعتی محمودآباد و پالایشگاه را به ضرر اصفهان دانست و اظهار داشت: اجرای طرحهای آلاینده در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان بر خلاف قانون است و حق و حقوق اصفهان نباید در این زمینه نادیده گرفته شود.
رئیس شورای اسلامی شهر با تاکید بر اینکه باید هرچه سریعتر پروژه نیمه تمام طرح توسعه پالایشگاه به منطقه سجزی انتقال یابد، اضافه کرد: اصفهان توانی برای توسعه صنایع ندارد و اجرای این طرح کمک موثری به کلانشهر اصفهان میکند و در صورت تحقق این موضوع مدیریت شهری اصفهان از آن حمایت میکند.
نظر شما